Waar ligt het eigenlijk?
Finsterwolde is een dorp in Oost Groningen, net even boven Winschoten.
Het heeft ongeveer 3000 inwoners, en samen met Beerta, Nieuweschans, Nieuw Beerta en Drieborg behoort het tot de gemeente Reiderland.
Kun je Finsterwolde ontdekken? Het ligt middenin, tien kilometer van de Duitse grens..  
Wat betekent de naam Finsterwolde?

"Donker woud" denk je misschien! Mis!
"Finster" is afgeleid van het Scandinavische woord "Venstre", dat "Links" betekent. In het oud-Fries is dat bijna hetzelfde woord: "Winser"
Finsterwolde betekent dus eigenlijk: "Links van het woud". 
fwoldeaura
Hoe lang bestaat Finsterwolde al?

Het bestaat al heel lang! De kerk is al in de 13e eeuw gebouwd, dus toen woonden hier al mensen. In de tachtig-jarige oorlog brandde de kerk af en werd daarna weer herbouwd zoals die nu nog is. Alleen de toren, die is van 1821. Die staat los van de kerk, net zoals bij heel veel andere kerken in deze omgeving.
Wat voor mensen wonen hier?

Er wonen hier alleen maar aardige mensen! Maar ze kunnen je wel veel akelige verhalen vertellen, over van vroeger. Toen waren hier de rijke boeren de baas. De arbeiders die bij die boeren werkten, waren arm en hadden helemaal niets te vertellen. Als er geen werk meer was of als er iets gebeurde wat de boer niet aanstond, werden ze gewoon weggestuurd. Er waren toen nog geen uitkeringen, zelfs niet wanneer je niet kon werken omdat je ziek was.
Als het geld opraakte, dan moesten ze maar naar de kerk om wat geld. Maar daar waren diezelfde boeren ook weer de baas...
Het gevolg was dat heel veel arbeiders zich afkeerden van de kerk en hun heil gingen zoeken in het communisme. Daar werden ze niet slechter van, integendeel! Ze probeerden juist om zo eerlijk en oprecht mogelijk te leven om te bewijzen dat ze de kerk echt niet nodig hadden om als goede mensen door het leven te gaan! Daarom wonen er hier nog steeds zoveel goede, aardige mensen...

Praten ze hier Gronings?

Ja hoor! De meeste volwassenen en kinderen spreken hier nog steeds Gronings. Je moet wel weten hoe ze bepaalde klanken uitspreken, anders is er geen touw aan vast te knopen. Een ui wordt een oe, en de oe wordt een ou of een ui, de a een aa, de ij een ie, en de ee en de ie een ai. Dus als ze zeggen: ik ben aaltied hail mui, dan zijn ze altijd erg moe. En als ze vragen om een goud bouk, dan willen ze een goed boek. En zeggen ze dat ze nait in het zaikenhoes west benn'n dan zijn ze niet in het ziekenhuis geweest. Wat een achteroetkiekspaigel is moet je zelf maar even oetfigelaaiern!
Ze gebruiken ook veel andere woorden. Een puutje is bijvoorbeeld een zakje, een rekkertje is een elastiekje en een lutje potje is een klein kindje.


Groningse voornamen

Veel jongens hebben hier voornamen die je in de rest van Nederland niet zo vaak tegenkomt. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van Luppo, Boelo, Aaltjo, Hemmo, Hilko, Renso, Hero, Enko, Jibbo, Tammo of Emo? Hier komen deze voornamen nog steeds voor. Maar het wordt wel steeds minder.  


Hoe ziet het er hier uit?

Wil je weten hoe het er hier uitziet? Kijk dan even naar een paar foto's. Ze zijn in het late najaar gemaakt. 's Zomers ziet het er wel wat gezelliger uit natuurlijk. Dan moet je hier zelf maar eens komen kijken!