FOTO'S UIT
2009
De bewakers bij hun wachthuisje
Even kijken wanneer er weer video gekeken kan worden...
De school waar Aron en Ruth straks heen gaan: Bingham Academy
Dit is Genet, de hulp in de huishouding...
...en dit zijn haar ouders en ťťn van haar broers.
Ze hebben een boerderijtje thuis
Het sportveld van Bingham Academy
Bij het Hilton hotel is en zwembad waar we af en toe gaan zwemmen. Niet duur hoor voor Nederlandse begrippen!
Sinterklaas gaat ook Addis Abeba niet voorbij! Op de Nederlandse Ambassade komt speciaal voor de Nederlandse kinderen aan het eind van het jaar Sinterklaas op bezoek! En ook over Aron weet hij van alles te vertellen uit zijn multimap. Hij blijkt zelfs een kado voor hem te hebben meegenomen...
FOTO'S UIT
2010
Hier is sinds half juli ons nieuwe onderkomen! Wij hebben twee huizen tot onze beschikking, in totaal vijf slaapkamers. Mocht het blijken dat het te klein is, dan kunnen we er nog een huis bij krijgen maar dat brengt ook extra kosten met zich mee. Het zijn namelijk drie driekamer appartementen die zo aan elkaar gebouwd zijn dat de slaapkamers gedeeld kunnen worden of bij een ander appartement getrokken kunnen worden. Er is dus nog een tweekamerappartement over dat als gastenverblijf verhuurd zal worden. (Mochten jullie langs willen komen, dan kan je dit appartement wellicht huren!)

Adres:
Akaki boarding
SIM Ethiopia
P.O. Box 127
Addis Ababa, Ethiopia 
We wonen op een compound van SIM. Op deze compound wonen acht gezinnen met in totaal 32 kinderen, met Tamar als jongste! Aron en Ruth hebben klasgenootjes die op de compound wonen net als al de kinderen die bij ons wonen. Er is ook  een basketbal/volleybalveld en een trapveldje. Voor de kleinere kinderen zijn er schommels, een klimrek en een zandbak.
Het wordt nog leuk om met al die ouders te communiceren, wat mogen hun kinderen wel en niet etc. We willen niet al te veel afwijken omdat het toch wel een beetje als een grote familie fungeert.
We hebben 2 jongens en 4 meisjes om voor te zorgen.
Jono en Mono Lukins zijn een twee-eiige tweeling uit AustraliŽ. Ze zijn 16 en doen hier de 5de en 6de klas. Tot nu toe hebben ze thuis home-schooling gehad.thuis geleerd in Maki.
Hun ouders werken onder de Mursi stam.
http://www.sim.org/index.php/content/mursi.
Hannah Smith is een Amerikaanse, 13 jaar en zou tot december. Haar ouders wonen in Langano.


Sara en Esther Rasmussen zijn 12 en 15 en zijn dit jaar uit Denemarken naar EthiopiŽ gekomen. Dit jaar hebben ze in Addis gewoond om de taal te leren maar komend jaar gaan hun ouders in Awassa werken.


En als laatste onze jongste, Jae Bin Lee, Koreaanse, 12 jaar.
De kinderen gaan overdag naar school. Ze hebben het erg naar hun zin. Vooral de kinderen die de afgelopen jaren homeschooling hebben gedaan, waarderen school erg en het is mooi om te zien dat ze vol enthousiasme naar school gaan. Ze moeten wel erg wennen. Voor drie meisjes is Engels soms een probleem maar ook huiswerk, planning en het feit dat de ouders van sommige vakken zelf weinig kennis hadden of bepaalde vakken nooit hadden aangeboden.
Vooral tijdens het eten horen we over thuis, het eten, de cultuur, water, stroom of geen stroom, de plekken waar ze met hun ouders wonen.  We genieten van de kinderen en vinden het fijn dat hun ouders ze aan ons toevertrouwen en dat wij het werk van de ouders kunnen steunen.
We hebben een hulp voor de huishouding. Ze komt elk middag, een nadeel is dat ze geen Engels spreekt.
Maar een groot voordeel is weer dat Mirjam er elke dag nieuwe Amhaars woorden bijleert.
Wat er gaat gebeuren die dag en of ze elkaar begrijpen is steeds weer een verrassing...
Rond het huis en ook op Bingham is van alles te doen: er zijn schommels, een glijbaan, een zand- bak en... een tunnel!
En Aron werkt zo nu en dan in de groententuin!
Het bezoek van opa en oma Fabriek is natuurlijk groot feest. Dat betekent voorlezen, kamperen, reizen (op een ezel en in een vliegtuig!) en noem maar op!
Van de reis die Aron maakte met opa, oma en mama, hield hij een dagboek bij. (Papa mocht thuisblijven met Ruth en Tamar!)
Hier komen nu wat foto's van de reis van Aron waar hij een dag- boek van maakte.
Ze zagen onderweg natuurlijk nog veel meer: akkerbouw, veeteelt en heel veel hard werkende mensen die in lemen/houten/stro hutjes wonen. Ook zagen ze de oude rotskerken. Ze kwamen gelukkig weer heelhuids thuis.
Nu gaat alles weer zijn gewone gang: opa en oma zijn terug in Nederland, Aron en Ruth gaan weer naar school evenals de zes missionary kids en Dirk-Jan en Mirjam zorgen ervoor dat alles op rolletjes blijft gaan...

Bedankt voor je bezoekje!

Alle foto's zijn gemaakt door de ouders van Mirjam!